Wonen in Brazilië

Prijzen

Een huis zoeken is nooit gemakkelijk. De prijzen van huizen liggen in Brazilië een stukje lager dan in Nederland. Maar ook de huurprijzen zijn aanzienlijk lager. Hieronder vindt je een kleine tabel met gangbare prijzen voor de huur van een appartement in een aantal steden.

Plaats
App. 1-2 Slaapk.
App. 3 Slaapk.
App. 4 Slaapk.
Huis 2 kamers Huis 3 kamers
São Paulo R$400 - 1000 R$600 - 1500 R$1000 - 2000 - -
Petropolis R$400 - 600 R$500 - 700 - R$500 R$700 - 1100
Rio de Janeiro R$500 - 800 R$750 - 1250 - - -
Fortaleza - R$700 - 1000 - - -
Campinas R$500 R$500-1000 R$700-1500 R$500 R$500 - 1000

(Bovenstaande richtprijzen zijn voor normale appartementen. Natuurlijk zijn er altijd minder dure appartementen. te vinden maar deze staan gewoonlijk in slechtere buurten of de leefbaarheid is niet redelijk. Mocht je aanvullingen/aanpassingen hebben op deze prijzen laat het me dan even weten zodat de tabel up-to-date gehouden kan worden.) Nadat de site online kwam heb ik al van meerdere mensen opmerkingen ontvangen op deze prijzen. Het is lastig een goede richtprijs te noemen en zoals je ziet kun je al aan hele goede appartementen komen voor weinig geld. Goed zoeken is dus mijn advies.

Gemeubileerd huren in SP is moeilijk, bijna geen aanbod in te vinden. Wel is er het concept van het huren van een Flat. Dit is een soort gemeubileerde hotelkamer met keukentje, zitkamer en alles. Vaak goed verzorgd, pool, gym e.d. aanwezig, maar duurder (R$2000 en hoger) en klein.

Huis kopen

Een huis kopen kan ook en heeft natuurlijk ook het voordeel dat je geen maandelijkse huurprijs hoeft te betalen. Let er bij het aankopen van een huis op dat het contract deugt. Er bestaat geen notaris hier en de cadastratie van eigenaren wordt geregeld in een zogenaamd Cartório. De contracten moeten door de huiseigenaren zelf geregeld worden (Het valt aan te bevelen om de makelaar van de verkoper niet al te veel te vertrouwen.). Mocht je de zaak niet begrijpen of vertrouwen laat dan het contract nalezen of zelfs opstellen door een advocaat. Waar je op moet letten is dat er geen schulden meer op het huis zitten en of je het van de werkelijke eigenaar koopt. De belasting die je betaalt heet IPTU en is vergelijkbaar met onze OG belasting. Het Cartório kan je hiermee helpen. Wij hadden bijna een huis gekocht maar op het laatste ogenblik bleek er toch iets niet in de haak te zijn met de documenten en hebben we er vanaf gezien. Het kan je een hoop geld kosten dus kijk uit!

Voor het kopen van een huis heb je een CPF nodig. Dit kan je aanvragen en duurde bij mij ongeveer 2 maanden voordat het kant en klaar in de bus ligt.
Op dat moment was mijn aanvraag voor een permanente verblijfsvergunning net gestart. Ga daarvoor langs de Receita Federal (belastingdienst), met je paspoort en je 'trouwboekje'. (de web site van de RF http://www.receita.fazenda.gov.br )

Hypotheek?

Er bestaan ook de maandelijks afbetalingen om een huis te kopen maar het is niet geheel vergelijkbaar met de hypotheken in Nederland. De rentetarieven zijn behoorlijk wat hoger voor leningen en de huizen die met financiering betaald kunnen worden worden meestal door de overheid aangeboden/gebouwd.
Sommige mensen denken dat het mogelijk is om een hypotheek in Nederland te krijgen voor de aankoop vaan onroerend goed in Brazilië. Tja, de ABN-Amro heeft hier inderdaad ook vestigingen, maar naast de overeenkomst in naam en logo is is er verder geen band met de banken in Nederland. Denk er bij de aankoop van een huis aan dat de valuta niet stabiel is en daardoor je geïnvesteerde vermogen flink kan afnemen in een korte tijd. Het kan verstandiger zijn om je geld vast te zetten op een soort spaarrekening en van de rente je huur te betalen. De hoge rente percentages in Brazilië maken dit mogelijk. (voorbeeld: als je i.p.v. het investeren van R$100.000,00 dit zou vast zetten op een rekening, dan kun je al ±R$1000 per maand aan rente ontvangen. Natuurlijk is dit wel berust op het feit dat je niet aan het start bedrag mag komen voor een bepaalde tijd.)

Over het overmaken van geld naar Brazilië in het hoofdstuk 'Geldzaken' meer.

Huren

Over huren kunnen we kort zijn. Het voordeel is dat je maar aan een contract vastzit van een bepaalde periode, hier kom je niet gemakkelijk onderuit. Deze huurcontracten kunnen gemakkelijk voor 30 maanden of meer worden afgesloten. Een huis verkopen gaat meestal niet zo snel als in Nederland. ook hebben een hoop appartementen een gezamenlijke barbecue plaats, zwembad, speelplaats. (Natuurlijk kun je een appartement ook kopen.) Een hoop huizen worden ook particulier verhuurd en dit wordt ook meestal door een makelaar geregeld. Een ander voordeel van huren is dat je appartement/huis af is en direct klaar om bewoond te worden. Je kunt zelfs gemeubileerd huren.

Misdaad?

Je hebt verschillende keuzes in de plaats van je huis waar je in Nederland eigenlijk niet mee te maken hebt. Namelijk door het hoge misdaadcijfer is het erg gewoon om in een 'bewaakte' woning te wonen. Dit wordt een 'condomínio' genoemd. De meeste appartementen. zijn condomínio en hebben dus een bewaakte voordeur waar je je moet identificeren voordat je naar binnen mag. Er bestaan ook ommuurde wijken met een actieve bewaking, deze worden ook condomínios genoemd. De mate van controle aan de ingang kan verschillen. Sommige condomínios vragen een telefoonnummer en je I.D. en anderen zullen je al binnenlaten na het noemen van een naam.

Andere mogelijke maatregelen

De prijzen van huizen en appartementen. in een condomínio zullen aanzienlijk hoger liggen dan in een normale wijk. Het is zeer aan te raden om voor een condomínio te kiezen, maar het ligt vooral aan het alternatief (gevaarlijke buurten of niet), je budget (hogere huizenprijzen en extra kosten per maand). Je kunt er ook voor kiezen zelf de bewaking van je huis te regelen, met elektrische afschrikking of met een grote hond.

Zelf heb ik gekozen voor een nette buurt met weinig misdaad. Goede sloten op alle ramen en deuren. En er rijdt hier een bewakingsdienst rond met een motor en de buren houden elkaars huis in de gaten.

Andere belangrijke factoren

Ander factoren die van belang kunnen zijn bij het zoeken naar een huis kunnen zijn: De locatie van je werk, de school voor je kinderen, industrie of wegen dichtbij (geluidshinder), ligt je huis op een punt waar overstroming kan dreigen bij veel regenval, de omringende buurt (arm of rijk). Ook de locatie van een supermarkt, park, sportclub etc. kan belangrijk zijn. Mocht je in bezit zijn van een auto houdt er dan rekening mee dat er parkeerplaats voldoende is en mocht je met de bus moeten reizen check dan even of er een bus dichtbij komt.

Heb geduld en neem er de tijd voor. Er wordt vaak met spoed verkocht en dat kan flink de prijs drukken. Ik heb zelf meer dan vier maanden bijna dagelijks huizen bezichtigd. Ik denk dat ik wel meer dan 100 huizen heb gezien. Maar het is ongelooflijk wat er verkocht wordt voor dezelfde prijs als waarvoor ik nu mijn huisje heb.Land | Werk | Wonen | Visum | Geldzaken | Diversen | Checklist | Verhuizen