Verblijven in BraziliŽ?

Om in BraziliŽ te mogen verblijven heeft u een visum nodig. Bij uw eerste trip naar BraziliŽ zult u in het vliegtuig al geconfronteerd worden hiermee. U moet een formuliertje invullen waarop u verklaard wat u komt doen, hoe lang u denk te gaan verblijven, uw verblijf adres etc.. Na uw gang door de douane krijgt u een stempeltje op een deel van het formuliertje en in uw paspoort en dit formuliertje moet u goed bewaren samen met uw paspoort. Bij het verlaten van BraziliŽ wordt er namelijk weer van u verwacht dat u dit kan laten zien. Dit papiertje is uw toeristen visum. U mag per 365 dagen, 2 maal 90 dagen in BraziliŽ verblijven. Na de eerste 90 dagen moet u langs de federale politie om een verlenging van uw visum aan te vragen. Doe dit wel voordat uw visum verloopt anders loopt u de kans dat u een boete moet betalen van (naar zeggen) R$8,- per dag. Er wordt aangeraden om uw creditcard mee te nemen (als bewijs dat u over voldoende financiŽle middelen beschikt) en ook uw retourticket. Het verlengen is niet zo duur en is (naar zeggen) ongeveer R$25. Over een studentenvisum heb ik geen informatie kunnen vinden.

Natuurlijk moet er voor het permanent verblijven in BraziliŽ een verblijfsvergunning worden aangevraagd (en verkregen).

Tijdens de aanvraag krijgt u een tijdelijk visum en hoeft u geen verlenging meer aan te vragen. Wel zal de federale politie voor een gesprekje op bezoek komen. En zal u een bezoekje moeten maken aan de federale politie (hoofdkantoor van de staat). Dit stelt niet al te veel voor en u wordt niet beoordeeld op het wel of niet spreken van de taal.

Permanente verblijfsvergunning

Dit visum wordt alleen verstrekt aan diegenen die aan de speciale regels van Conselho Nacional de ImigraÁ„o (de Nationale Raad van Immigratie) of het Ministťrio do Trabalho (Ministerie van Werk) voldoen.

Er bestaan 6 gronden waarop een buitenlander een permanente verblijfsvergunning van verkrijgen:

  1. Directeur, chef of manager van een bedrijf.
  2. Aan een buitenlander die in BraziliŽ wenst te wonen en buitenlandse gelden wenst te investeren in productieve activiteiten en Braziliaanse werknemers aanneemt of gespecialiseerde arbeiders opleidt. (Investering van minimaal US$200.000)
  3. Aan een onderzoeker of specialist van hoog niveau.
  4. Aan gepensioneerden (van minimaal 50 jaar oud) die minimaal US$ 2000 per maand naar BraziliŽ laten overmaken.
  5. Aan een buitenlander, getrouwd met een Braziliaan(se).
  6. Aan een buitenlander met een Braziliaans kind dat van hem(haar) afhankelijk is.

1) Deze categorie is gemaakt voor transfers binnen bedrijven. Dus, de aanvrager moet al werkzaam zijn bij het moeder bedrijf buiten BraziliŽ of bij een van de filialen die hem/haar de baan aanbieden in BraziliŽ. Er is echter geen minimum tijd dat de aanvrager al werkzaam moet zijn bij het bedrijf buiten BraziliŽ. Benodigde documenten zijn:

2) Geplande en net opgerichte bedrijven kunnen maximaal 3 visum aanvragen indienen, voor de bedrijfsleiders die het bedrijf van de grond willen krijgen. De volgende condities zijn van kracht voor de aanvraag:

Een dergelijk visum zal in principe voor 2 jaar afgegeven worden. Het bedrijf dat de aanvraag doet moet aan kunnen tonen na deze periode dat het aan de minimale investerings of werkgelegenheid criteria voldoet. Deze zijn vastgelegd als zodanig voor bedrijven die een transfer willen bewerkstelligen vanuit een moederbedrijf buiten BraziliŽ.

3) De aanvrager moet kunnen overleggen:

Een document van een Braziliaans onderzoek instituut waaruit blijkt dat deze geÔnteresseerd is in de kwaliteiten van de onderzoeker.
Een CV en de nodige academische referenties en diploma's.

4) Een gepensioneerde buitenlander, ouder dan 50, die minimaal US$2000 per maand naar BraziliŽ over zal maken. Er is geen limiet aan het aantal afhankelijken die ook een visum kunnen krijgen. Maar de hoofdverantwoordelijke moet bewijzen dat de afhankelijken werkelijke familieleden zijn van hem/haar, zoals dit in de Braziliaanse wet is vastgelegd. (Res. 4 of the CNI (National Immigration Council)

De hoofdverantwoordelijke moet bewijzen dat hij een pensioen heeft van minimaal US$2000 per maand. Hierdoor zal hij/zijn in aanmerking komen voor een visum van hem/haarzelf en 2 afhankelijken. Voor iedere extra afhankelijke zal hij/zij US$1000 per maand extra moeten rekenen (buiten de 2 die al eerder genoemd werden). Hij/zij moet als bewijs kunnen overhandigen:

5) Een permanente verblijfsvergunning wordt afgegeven voor buitenlanders die trouwen met een Braziliaan(se). Aanvraag gaat via het Ministerie van Justitie (normaal gesproken wordt de aanvraag ingediend bij de Federale Politie) of bij het Braziliaanse consulaat in het land van herkomst van de aanvrager. Bewijsstukken (zie hieronder) U kunt een verrassingsbezoek verwachten van de afgevaardigden van de Federale Politie. Dit bezoek is om een schijnhuwelijk aan het licht te kunnen stellen.

6) Een permanente verblijfsvergunning wordt afgegeven voor (buitenlandse) ouders met een Braziliaans kind. Aanvraag gaat via het Ministerie van Justitie (normaal gesproken wordt de aanvraag ingediend bij de Federale Politie) of bij het Braziliaanse consulaat in het land van herkomst van de aanvrager. Het kind moet economisch afhankelijk zijn van de buitenlandse ouder en onder voogdijschap van de aanvrager zijn.

*Directeuren vallen normaal gesproken onder de eerste twee categorieŽn.

Vraag natuurlijk altijd voor de zekerheid eerst na bij het consulaat of u ook daadwerkelijk voldoet aan de eisen voor ťťn van deze categorieŽn voordat u de reis naar BraziliŽ onderneemt.

Documenten nodig voor de aanvraag

Wat u nodig hebt bij het aanvraag op grond van gezinsvereniging (meest voorkomend geval).

A) Van de Braziliaanse echtgeno(o)t(e)
- Gelegaliseerde fotokopie van de Braziliaanse Identificatie kaart.
- Term of responsibility (vragen bij consulaat), met handtekeningen van 2 getuigen(geen familieleden). Deze getuigen moeten wel een bewijs van woonplaats hebben (rekening van water, gas of licht).

B) Van de Nederlandse echtgeno(o)t(e)
- internationaal model van uittreksel geboorteregister (gemeente NL)
- internationaal model van uittreksel bevolkingsregister (gemeente NL)
- internationaal model ongehuwden verklaring (gemeente NL)
- internationaal model van bewijs van goedgedrag (gemeente NL)
- gelegaliseerde kopie van paspoort (consulaat NL of bij het cartůrio BR)

- gelegaliseerde kopie van de huwelijks akte (cartůrio BR) vergeet ook niet de handtekening van de ambtenaar van burgerlijke stand aldaar te laten legaliseren.

Bij aanvraag in BraziliŽ wel een gelegaliseerde vertaling (consulaat) door een beŽdigd vertaler laten maken van alle gemeentelijke documenten (ook al heb je het internationale model).

Legaliseren door het ministerie van buitenlandse zaken is niet nodig voor documenten die van de gemeente komen. Dit doet het Consulaat direct.

Rond de federale politie in S„o Paulo zitten een hoop despachantes die met alle zaken omtrent het invullen, foto's aanvragen van documenten kunnen helpen (tegen betaling natuurlijk).

Aanvraagduur

Bij aanvraag in Nederland van het 'visto permanente' (voor permanente vestiging in BraziliŽ dus) is de aanvraagduur van 8 weken tot 3 maanden (volgens het consulaat).

Bij aanvraag in BraziliŽ is de aanvraagduur van 6 maanden tot meerdere jaren. Dit is niet medegedeeld door officiŽle instanties maar aan de hand van werkelijke ervaringen.
(Volgens de heer GonÁalves, van het Braziliaanse consulaat in Nederland, heeft dat te maken met het feit dat een in NL aangevraagd permanent visum in Brasilia wordt behandeld door het ministerie van Buitenlandse zaken en een Braziliaanse aanvraag wordt behandeld door het ministerie van Justitie).

Trouwen is in BraziliŽ veel makkelijker en er wordt geen onderzoek naar een eventueel schijnhuwelijk ingesteld, wat je wel weer kan verwachten in Nederland. Daarna kun je altijd in Nederland de aanvraag indienen voor een permanente verblijfsvergunning Het hebben van een kind kan ook de aanvraag versnellen.

Je moet binnen 90 dagen na visum afgifte wel BraziliŽ binnentreden om aldaar je ID kaart aan te vragen. Deze aanvraag kan een aantal maanden op zich laten wachten.

Checken van de aanvraagstatus op internet

Je kunt de status van je aanvraag checken op internet. Klik daarvoor hier
Als je hier je naam voluit invult, of het nummer wat op je tijdelijke visum staat, of je procesnummer, dan kun je precies de status zien van je aanvraag.

CPF

Voor een heleboel zaken heb je in BraziliŽ een CPF nodig (een soort sofi-nummer). Dit kan je aanvragen voordat je permanente verblijfsvergunning binnen hebt en duurde bij mij ongeveer 2 maanden voordat het kant en klaar in de bus ligt.
Ga daarvoor langs de Receita Federal (belastingdienst), met je paspoort en je gelegaliseerde internationale uittreksel geboorteregister (klik hier voor de website van de RF). Daarvoor moet je eerst nog een bezoekje aan de 'Banco de Brasil' brengen voor het betalen en het in gang zetten van het geheel.

Land | Werk | Wonen | Visum | Geldzaken | Diversen | Checklist | Verhuizen