Algemene info

Taal

De voertaal in BraziliŽ is het Braziliaans Portugees. In de toeristische gebieden en in luxe hotels probeert men Engels te spreken, maar het overgrote deel van de bevolking spreekt dit niet. In de regio Rio de Janeiro wordt dit dialectisch enigszins vervormd en heet het 'Carioca'.
Brazilianen spreken Portugees met een eigen accent of dialect. Een aantal klankcombinaties wordt iets anders uitgesproken dan zoals dat in Portugal gebeurd. Opmerkelijk is dat in BraziliŽ, met een oppervlakte zo groot als Europa, slechts ťťn taal gesproken wordt. De kennis van andere talen is miniem. Weinig Brazilianen spreken Engels, Duits of Spaans. Zelfs in betere hotels en in banken kan het gebeuren dat niemand Engels spreekt. Alleen bij vliegmaatschappijen en op vliegvelden is Engels verplichte leerstof. Maar ook daar komt het erg vaak voor dat men zeer slecht Engels spreekt.

Religie

De bevolking van BraziliŽ is overwegend katholiek. Dat is dan ook te merken aan de grote hoeveelheid kerken die er zijn. Het meest fascinerende van de religieuze beleving is de vermenging van katholieke en Afrikaanse invloeden. De twee meest voorkomende Afro-Braziliaanse religies zijn candomblť en umbanda, en zijn in het noordoosten (waaronder CearŠ) ontstaan.

Sport

Dť sport in BraziliŽ is natuurlijk voetbal. De Brazilianen vinden dat het een sociale functie heeft. Het brengt verbroedering in alle lagen van de bevolking. Andere populaire sporten zijn volleybal en autosport.

Infrastructuur

In en rond de grote steden van BraziliŽ zijn de wegen goed onderhouden. De kust- en binnenwegen zijn het prettigst te berijden. Vermijd de (2-baans) snelwegen die verder van de stad afliggen, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn. Het wordt ook sterk afgeraden in de avond en nacht te rijden, vooral als men de wegen niet kent. Dieper in het binnenland is autorijden geheel op eigen risico. De wegen zijn er slecht, het verkeer gevaarlijk en de afstanden immens.

Kantooruren

Kantoren zijn tijdens de lunch van 12.00 tot 14.00 uur gesloten. De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur. In de grote steden zijn de winkels meestal langer open. Supermarkten zijn doorgaans tot 22.00 uur open, behalve op zaterdag.

Culinair

BraziliŽ is een land met veel verschillende cultuurinvloeden, waardoor de keuken erg afwisselend is. De nationale schotel van BraziliŽ is Ďfeijoadaí, een bonengerecht met verschillende soorten vlees, in combinatie met rijst en maniokmeel. Natuurlijk worden er overal langs de kust en de rivieren visgerechten geserveerd. Uiteraard zijn er in de grote steden volop internationale keukens om uit te proberen, zoals in Italiaanse, Chinese, Franse en Japanse restaurants. Even snel een hapje eten? Dat is mogelijk in de Ďlanchonetteí, een soort cafetaria, waar je verschillende vlees- en visschotels kunt krijgen, maar waar je ook zeker van de gelegenheid gebruik moet maken een heerlijke mix van vers vruchtensap te drinken. Het nationale drankje is Ďcaipirinhaí, dat bestaat uit rietsuikerlikeur, limoenen, ijs en veel suiker.

Drinkwater

Men moet geen water uit de kraan drinken. Sommige (luxe) hotels hebben speciaal behandeld en gefilterd water uit een aparte kraan. Om elk risico uit te sluiten is het aan te raden uitsluitend mineraalwater uit flessen te drinken. Kijk ook uit met voedselproducten die met water in contact komen, zoals sla, rauwe groenten, ongeschild fruit, koffie, thee en ijsblokjes. En natuurlijk alleen ijsjes eten die in papier zijn verpakt en geen schepijs nemen. Kijk ook uit in disco's en drinkgelegenheden waar automatisch ijs in je drinken wordt gedaan. Mocht je toch ijs willen vraag dan eerst of het van bronwater gemaakt ie en niet uit de kraan komt. Veel Brazilianen drinken ook het water uit de kraan niet en gebruiken liever flessen water.

Tijdsverschil

Het is in noordoost- en zuidoost BraziliŽ 4 uur vroeger dan in Nederland. In het westelijk deel en het Amazonegebied is het nog een uur vroeger. De zomer en wintertijd lopen niet gelijk met Nederland en dus komt het voor dat er ook 5 uur en soms ook 3 uur tijdsverschil is.

Valuta

De Braziliaanse munteenheid is de real (meervoud: reais). Sinds oktober 1994 is de real gelijkgesteld aan de dollar. Aangezien de real nogal schommelt, is het verstandiger om dollars in de vorm van Traveler cheques mee te nemen.

Voltage

De voltages zijn in BraziliŽ overal anders. In de grote steden in het noordoosten (CearŠ) is het meestal 220 volt. In andere delen van het land overheerst juist weer 110 volt. De meeste moderne camera en computer voedingen schakelen automatisch om naar het goede voltage. Ook passen deze voedingen de frequentie (Hz) automatisch aan. De meeste apparatuur die met behulp van een motor wordt aangedreven zal geen problemen ondervinden met een andere frequentie (Hz), een motor zal bij 60hz sneller draaien dan bij 50Hz. Veel apparatuur is om te zetten naar een ander voltage met behulp van een schakelaar. De maat van de stekkers die gebruikt wordt is gelijk aan de Nederlandse (tweepolige) stekker. Echter er komen in BraziliŽ ook andere vormen van stekkers voor daarom is het toch aan te raden om een adapter mee te nemen.

Regering en Economie

BraziliŽ is een federale republiek met 27 deelstaten. De president is het staatshoofd en deze wordt gekozen door het volk. De federale regering zetelt in BrasŪlia, de hoofdstad van BraziliŽ. De gouverneur staat in de deelstaten aan het hoofd van het bestuur, hij wordt ook rechtstreeks gekozen. Daaronder vallen gekozen burgemeesters en de gemeenteraden. De deelstaten hebben veel eigen bevoegdheden, maar de federale regering neemt alle economische en financiŽle beslissingen.

Op 1 juli 1994 trad het "Plano Real" in werking, een monetaire hervorming met als doel de inflatie sterk te beperken. Deze ingreep bleek succesvol te zijn want de inflatie daalde naar ca. 35% in 1995. Deze trend zette zich de laatste jaren voort en ook de werkloosheid daalde aanzienlijk.
Deze economische vooruitgang geldt natuurlijk niet voor alle deelstaten. De zuidoostelijke staten profiteerden hiervan het meest in tegenstelling tot de traditioneel zwakkere deelstaten in Noord-, Noordoost- en Centraal-West-BraziliŽ. Negatief gevolg is dat er een grote trek naar de steden in het zuidoosten plaatsvindt.

In de informele sector (o setor informal) zijn de vele honderdduizenden straathandelaren het meest in het oog springend. Maar ook bijvoorbeeld kleine zelfstandigen, huishoudsters, bouwvakkers en obers die nergens geregistreerd staan, behoren tot het zwarte circuit, dat misschien wel net zoveel geld genereert als de officiŽle sectoren. Kinderen mogen pas gaan werken als ze 14 jaar zijn. Toch werken veel kinderen fulltime in de informele sector. In 1990 werkte 14% van de kinderen tussen de tien en veertien jaar.

BraziliŽ profiteert sinds 1 januari 1995 sterk van de Mercosul (Spaans: Mercosur), een douane-unie en vrijhandelsverdrag van de landen ArgentiniŽ, Uruguay, Paraguay en BraziliŽ met een gemeenschappelijk buitentarief. Chili is een geassocieerd lid en Bolivia wil zich ook gaan aansluiten. Een van de maatregelen is dat ongeveer 90% van de onderlinge handel vrij is van invoerrechten. De landen worden langzaam de voornaamste handelspartners van elkaar en er wordt over en weer fors geÔnvesteerd.
De Mercosul was een reactie op het Naftaverdrag tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada, dat eveneens economische integratie tot doel had.
Belangrijke buitenlandse investeerders komen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Zwitserland en Groot-BrittanniŽ.

Aardrijkskunde en Bevolking

Oppervlakte

8.511.965 km2, 208 keer Nederland, of 261 keer BelgiŽ, of 48 % van Latijns-Amerika.

Bevolking

158.1 miljoen mensen volgens het verslag van het tweede halfjaar '97 van het tijdschrift "The Economist". Daarmee is het land naar aantal inwoners het zesde ter wereld (16 x de Belgische bevolking).

Geschat bevolkingsaantal 1998 161.857.000

Jaarlijkse percentuele groei 1,2%

Stadsbevolking: +/- 75,4%

Landelijke bevolking: +/- 24,6 %

Steden (cijfers per 1/09/91, de laatste officiŽle meting): Bevolking

Hoofdstad Brasilia 1.598.415

S„o Paulo 9.626.894

Rio de Janeiro 5.473.909

Salvador 2.072.058

Belo Horizonte 2.017.127

Fortaleza 1.765.794

Curitiba 1.313.094

Recife 1.296.995

Porto Alegre 1.263.239

Belťm 1.244.684

Bovendien dient men voor elke stad rekening te houden met een grote agglomeratie eromheen (Stad S„o Paulo +/- de 13.000.000 inw.)

Actieve bevolking

Inclusief de informele economie, 71 miljoen.

Werkloosheid: ongeveer 16,6% in het stedelijk gebied rond S„o Paulo. (Referentiebasis BraziliŽ (Bron Brazil Financial Wire)

Gebruikte talen

Portugees.

Brazilianen zijn niet echt meertalig. Voor lokale contacten is een tolk aangewezen. Goede noties Spaans zijn evenwel voldoende om een conversatie te voeren.

Vanwege de enorme afmetingen van het land komen Brazilianen nauwelijks in contact met vreemde talen. Daarom komt het vaak voor dat men mensen van een hoger niveau ontmoet die Engels, Spaans, Frans of Duits gestudeerd hebben, maar die taal in de praktijk niet genoeg kunnen gebruiken.

Dagelijks leven

Godsdiensten

89% katholiek en afgeleiden, 7% protestant, 4% inlandse praktijken.

De meerderheid van de bevolking is Rooms-katholiek. Er is evenwel een sterke opkomst van sekten, vooral met christelijke inspiratie.

Etnische samenstelling

Oorsprong: 55.2% Europees, 39.3% Metis, 4.9% Afrikaans, 0.5% Japans (volgens de volkstelling van 1990).

Immigranten

BraziliŽ is tot in de jaren 1950 een immigratieland gebleven. De grote immigratiegolven bestonden in hoofdzaak uit Duitsers in het zuiden van het land, Japanners, Italianen en christelijke Arabieren uit het voormalig Ottomaanse Rijk bij het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw in S„o Paulo.

Vakantie

Nationale feestdag 7 september ( Onafhankelijkheid)

Vaste officiŽle feestdagen

1 januari: Nieuwjaar

21 april: Tiradentes-dag (Held van de Braziliaanse onafhankelijkheid).

1 mei:> Feest van de Arbeid,

7 september: onafhankelijkheidsdag

12 oktober: religieus feest (Nossa Senhora Aparecida),

2 november: Allerzielen,

15 november: Uitroeping van de Republiek,

24 december: dag vůůr Kerstmis (halve dag verlof),

25 december : Kerstdag,

31 december: Avond voor Nieuwjaar (halve dag verlof).

Veranderlijke data

3 dagen in februari: Carnaval,

>maart/april: Goede vrijdag (Pasen),

juni : Corpus Christi. >

Naast deze wettelijke feestdagen zijn ook een aantal gemeentelijke feestdagen erkend. Tijdens de dagen vůůr en na carnaval, valt de hele economie zo goed als stil.

Na te leven gewoonten

De Braziliaan heeft een minder formeel Latijns karakter dan de oude Portugese kolonisator. Hoewel pak en das gebruikelijk zijn, wordt tijdens de warme Braziliaanse zomer veel door de vingers gezien. Alhoewel zijn cultuur van oorsprong Europees is, stelt de Braziliaan geen bijzondere vereisten.

Belangrijk om weten is echter dat het begrip tijd anders is dan in Europa, en het is voorzichtig afspraken niet al te strikt te nemen, zo niet zal men overal te laat komen. Bouw altijd een zekere speelruimte in!

Juridische vennootschapsvormen

In BraziliŽ bestaan drie soorten bedrijven: de Naamloze Vennootschap of "Sociedade Anonima" (SA). Personenvennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid of "Sociedade por Quotas de responsabilidade Limitada" (BVBA) en tenslotte het filiaal. Net zoals in BelgiŽ bestaan er daarnaast nog andere bedrijfsvormen, maar deze zijn eerder ongebruikelijk. Het in stand houden van activiteiten via een filiaal is ook al een weinig courante vorm, want deze manier van werken vergt in BraziliŽ een lange bureaucratische weg en zelfs een toelating vanwege de President.

Naamloze vennootschap (NV)

Storting van 10% van het kapitaal bij een bank. Voorts is het verplicht om 5 % van de jaarlijkse winst toe te wijzen aan een wettelijke reserve, totdat deze reserves 20% van het kapitaal belopen. Een minimum van twee aandeelhouders en twee directeurs is vereist. De directeurs moeten inwoners van BraziliŽ zijn en de aandeelhouders moeten, indien ze niet in het land wonen, ter plaatse een wettelijke vertegenwoordiger hebben.

Vennootschappen met open kapitaal ("Companhia de Capital Aberto") dienen zich te onderwerpen aan een externe audit.

Personenvennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid (BVBA)

In tegenstelling tot de NV's moeten BVBA's geen wettelijke reserve aanleggen. Er is slechts ťťn vereiste, het ingeschreven quotum, of m.a.w..: het bedrag ten belope waarvan elke partner aansprakelijk is. De BVBA moet minstens twee aandeelhouders hebben. Er bestaan geen vereisten inzake nationaliteit of verblijfplaats om aandeelhouder te worden van een dergelijke vennootschap. Niet-residente aandeelhouders moeten echter een residente persoon hebben, die hen in BraziliŽ wettelijk vertegenwoordigt. Tenslotte kan een aandeelhouder zijn participatie niet verkopen zonder instemming van alle andere aandeelhouders.

Wat heb ik nodig?

Vereiste documenten:

Paspoort dat minstens 6 maanden geldig is na de datum van inreis in het land, voorzien van een recente foto op standaardformaat,

Houder zijn van een heen- en terugvliegticket,

Voor een verblijf van minder dan 90 dagen is een visum niet verplicht.

Douane

Naast kleren en persoonlijke goederen, mogen personen die BraziliŽ binnenkomen, taxfree goederen kopen voor een bedrag van hoogstens de tegenwaarde van 500 USD.

Inentingen

Inenting tegen polio is verplicht voor kinderen tussen 3 maanden en 6 jaar. Alhoewel geen enkele inenting verplicht is, is het niettemin aan te raden om een inenting tegen gele koorts te laten uitvoeren indien een reis door het Amazonegebied gepland is.

Betaalmiddelen

In de meeste handelsinstellingen worden Europese creditcards aanvaard. Het is aan te bevelen de geheime code van uw kaart te kennen om zo geld te kunnen afhalen uit geldautomaten, indien u baar geld tekort zou hebben. De meest verspreide creditcards zijn Visa, Mastercard, American Express, Diners...Land | Werk | Wonen | Visum | Geldzaken | Diversen | Checklist | Verhuizen