Valuta

De Braziliaanse munteenheid is de real (meervoud: reais). In oktober 1994 is de real gelijkgesteld aan de dollar, maar die gelijkstelling hebben ze niet lang volgehouden. De koers van de real schommelt heel erg.

Geldautomaten

Je kan als buitenlander niet bij alle geldautomaten terecht om geld te 'pinnen'. Ook veranderd het wel welke geldautomaten werken en welke niet.

De banken waar je kunt pinnen zijn: Banco24Horas (vaak in shoppings te vinden, HSBC, Bradesco (Cirrus of Maestro), Citibank (dit is een van de beste opties op dit moment, ook eenvoudig om hier geld op te nemen met een creditcard aan de balie) en Banco do Brasil, Itaķ (werkt op dit moment niet) , en Bradesco. Het zal echter voor kunnen komen dat pinnen bij deze banken niet altijd werkt.

Een noot voor de Banco do Brasil: Alleen de grote kantoren hebben de mogelijkheid om met buitenlandse passen te pinnen.

Hou er altijd rekening mee dat het maximum bedrag 1000 reais per dag (en een bepaald limiet per week) is wat je kunt opnemen.

Creditcard

Het is altijd handig een creditcard mee te nemen omdat je daarmee bijna overal kunt betalen en er in noodgevallen ook geld mee op kunt nemen. Je betaald voor geldopnamen wel extra kosten dus altijd beter eerst met je pinpas proberen.
Je kunt in ieder geval de Bradesco bank gebruiken voor geldopnamen met je creditcard. Deze bank vind je bijna overal.

In de steden kun je bij de meeste winkels en restaurants met je VISA betalen. En aan de kust is ook de Mastercard goed geaccepteerd.

Traveler cheques

Je betaald soms tot 20% provisie om traveler cheques te verzilveren, of je krijgt vaak een hele slechte omwisselkoers. Voordeel is wel dat ze verzekerd zijn en je kunt ze altijd bewaren voor een volgende vakantie.

Neem geen US-Dollars mee, want je kunt er zonder problemen je Euro's inwisselen. Let er wel op dat er heel verschillende koersen berekend worden en je vaak beter eerst even kunt gaan navragen bij verschillende wisselkantoren (cambio's).

Tip: Koop geen Reais in Nederland, want ze zijn daar veel te duur.

Geld overmaken van Nederland naar BraziliŽ

Er zijn verschillende manieren om je geld van Nederland naar BraziliŽ te krijgen. Normaliter kun je voldoende geld pinnen (R$1000 per dag en ook een bepaalde limiet per week). Maar mocht je grotere bedragen nodig hebben of niet meer over je bank passen beschikken dan zijn er de volgende opties:

Via je eigen bank in NL met een Swift opdracht. Als je een postbank rekening hebt kun je internationale overboekingformulieren aanvragen waarmee je bedragen tot 50.000 Euro kunt overmaken. Voor hogere bedragen dien je een A formulier aan te vragen. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van een Braziliaanse bankrekening of je moet het geld naar een bankrekening van iemand anders laten overmaken.

Via Western Union Money Transfer, een service van de Postbank in samenwerking met Western Union, kun je binnen 15 minuten wereldwijd over contant geld beschikken. Op een eenvoudige en snelle manier kan een familielid je van geld voorzien terwijl je in het buitenland bent. Het familielid stort het geld aan de balie van een postkantoor in Nederland en jij kunt het bedrag in lokale valuta op ťťn van de ruim 100.000 aangesloten vestigingen van Western Union ophalen. Zij zitten in bijna 200 landen. De minimum provisie is Ä9,50 (loopt op naarmate het bedrag hoger wordt, zie voor een tabel op de postbank site) en wordt door de verzender betaald. Het maximum bedrag dat u kunt verzenden is Ä 7.500,-. De ontvanger legitimeert zich met een paspoort of rijbewijs bij een lokale vestiging van Western Union.

Een Braziliaanse bankrekening

Voor het openen van een bankrekening in BraziliŽ heb je een sinds 1/12/2011 geen vaste verblijf vergunning meer nodig!! Vanaf deze datum kun je bij Citibank (ook vestiging in Fortaleza) als buitenlander een rekening openen. Daar heb je alleen je paspoort, een kopie van je paspoort en een CPF voor nodig. Het CPF is het Braziliaans fiscaal nummer welke in Fortaleza binnen 1 dag te verkrijgen is. Voor dit CPF ga je naar de belastingdienst (Receita Federal). In het gebouw van de belastingdienst zit een postkantoor waar je een CPF kunt aanvragen (dit kan overigens bij elk postkantoor). De documenten die je nodig hebt zijn een uittreksel geboorteregister, je adres (waar dan ook ter wereld),je paspoort en ongeveer 7 reais. Na betaling van de 7 reais, kun je vanaf 7.00 tot ongeveer 11.00 uur melden bij de afdeling van de belastingdienst die de CPF nummers uitgeeft (wel weer paspoort en uittreksel geboorteregister meenemen) en je verlaat het gebouw met je CPF! Het adres van de belastingdienst in Fortaleza is RUA BAR√O DE ARACATI, 909 Ė 2ļ verdieping.
Zelf heb ik een rekening bij de Bradesco omdat deze een van de grootste ketens van banken heeft en er in bijna elke plaats wel een filiaal te vinden is. Ik ga er van uit dat binnen afzienbare tijd, alle banken rekeningen zullen openen zonder een verblijfsvergunning als voorwaarde te stellen.

Land | Werk | Wonen | Visum | Geldzaken | Diversen | Checklist | Verhuizen