Op deze pagina vindt U informatie die U nodig

heeft voor de aanschaf van onroerend goed (OG).

Voor de aanschaf van OG heeft U een CPF nodig; dit is een Braziliaans identiteitsbewijs. Deze kan men hier binnen een paar dagen hebben. U heeft daar voor nodig;
- een INTERNATIONAAL UITREKSEL GEBOORTEREGISTER.
Deze kunt U halen bij de gemeente waar U bent geboren (kost ongeveer 10 euro). Zorg wel dat U de internationale versie krijgt; daar staat alles ook in het Engels en Portugees op. Laat dit uittreksel vervolgens legaliseren bij het BR consulaat in Rotterdam; kost ongeveer 40 euro en duurt ongeveer 2 dagen. Als het OG op meerdere namen komt te staan geldt bovenstaande voor alle personen op wiens naam het OG komt.

De Makelaar;
Zorg voor een betrouwbare makelaar; deze heeft U in ons gevonden. Dat voorkomt verrassingen v.w.b. eventuele schulden die nog op het huis zitten. Denk hierbij aan OG belasting, waterrekeningen, elektra rekeningen, servicekosten etc. Vergis U niet; dit kan in de duizenden euro's lopen!
De koper betaalt NOOIT provisie aan een makelaar; In BraziliŽ krijgt de verkopende makelaar provisie van de eigenaar. De verkopende makelaar staat een deel af aan de kopende makelaar.

Het Koopcontract;
Het koopcontract wordt door de verkopend makelaar geregeld. Dit zijn hele eenvoudige contracten waar alles in beschreven wordt;
- alle gegevens van de verkoper
- alle gegevens van de koper
- het OG
- de betalingsvoorwaarden
Het contract wordt op het kantoor van de makelaar getekend, dus zonder tussenkomst van een notaris.

De Koop
Na ondertekening van het koopcontract doet U een aanbetaling en krijgt U doorgaans meteen de sleutel. Let wel; in het contract staat vaak een termijn beschreven waarin de verkoper het contract mag ontbinden zonder de aanbetaling te retourneren. Dit kan alleen als de koper de eindbetaling niet voldoet. Bijvoorbeeld; "als na 30 dagen na de afgesproken eindbetaling, de betaling nog niet heeft plaatsgevonden, heeft de verkoper het recht de verkoop ongedaan te maken".
Als het hele huis betaald is, regelt de kopend makelaar de opnamestelling van het OG bij de gemeente via een cartorio. Pas dan bent U officieel eigenaar van het OG. Een cartorio is te vergelijken met een notaris kantoor. Zij regelen de uiteindelijke op naam stelling en inschrijving bij het kadaster. De kosten hiervoor zijn ongeveer 4%-5% van de koopsom. Die 4%-5% kosten bestaan uit verschillende belastingen en de cartorio kosten.

Verder moet rekening worden gehouden met OG belasting. Deze bedroeg vorig jaar ongeveer 0.6% per jaar van de taxatiewaarde. De taxatie wordt gedaan door de gemeente en ligt doorgaans lager dan de aanschafprijs.

De Betaling;
Bij nieuwbouw door grotere bouwbedrijven kan er soms op afbetaling gekocht worden. Betalingen geschieden dan in 12, 24 of 36 maandelijkse termijnen. De rentes die hierop zitten kunnen oplopen tot 35%. U loopt dan natuurlijk ook een valuta risico; gaat de real in waarde dalen wordt het OG goedkoper (in euro's) en visa versa. Ons advies is om alles in een keer te betalen om teleurstellingen te voorkomen. Ga dan uit van een aanbetaling van ongeveer 10.000 real (3000 euro);het restant laat U vanuit Nederland overmaken via de bank. U kunt natuurlijk ook veel euro's meenemen maar dat heeft 2 grote nadelen; U kunt het geld verliezen en de wisselkoers voor contant geld is zeer slecht; tussen via de bank overmaken en contant meenemen zit soms 10% koers verschil. Als U het geld overmaakt vanuit NL naar de verkoper, betaalt de verkoper 1% invoerbelasting over het geld; deze een procent zal de verkoper aan U doorrekenen (als U contant geld meeneemt geld die belasting ook, maar ja.... dan moet U eerst melden bij de douane dat U veel contanten bij U draagt.

Wat te kopen?
Hier drie opties;

1. grond en dan zelf bouwen
Dit is goedkoper dan bestaande/nieuwbouw. U moet echter zelf altijd aanwezig zijn en kennis van zaken hebben anders is dit onbegonnen werk. Wij raden dit echt af!

2. een huis
Als vakantie stulp raden wij dit af. Als men in de gaten krijgt dat het huis een groot deel van het jaar leegstaat, wordt al snel de hele huisraad meegenomen. Daar is wel een oplossing voor. U betaalt een familie om op Uw huis te passen. Die mensen gaan dan daadwerkelijk wonen in een aparte bijgebouwde werknemersruimte op jouw terrein. Het salaris zal zo'n 300 real per maand zijn. Als U op vakantie komt, blijven zij daar ook. Dit heeft een privacy nadeel maar ook het voordeel dat ze dan Uw huis schoonmaken en kunnen koken voor U.

3. een appartement
Als vakantiestulp het meest ideaal; bij de goede appartement complexen zit altijd 24 uur een portier, waar men niet omheen kan. De kans tot inbraak is dan minimaal.

Houdt er rekening mee dat permanente vestiging erg moeilijk is. Men mag als toerist 180 dagen per 360 dagen in BraziliŽ aanwezig zijn. Als men zich permanent wil vestigen moet aan een van onderstaande voorwaarden voldaan worden;
- getrouwd zijn met een Braziliaan(se)
- een kind hebben met een Braziliaan(se)
- 200.000 usd investeren in BraziliŽ (In somige gevallen wordt ook bij een investering van 50.000 usd een verblijfsvergunning afgegeven).
- de pensioengerechtigde leeftijd hebben (50 jaar)en kunnen aantonen dat U een pensioenuitkering hebt van minimaal 2000 usd of euro per maand.

Benodigdheden aanvraag permanente verblijfsvergunning
De aanvraag tot een permanente verblijfsvergunning kan gedaan worden bij het Braziliaanse consulaat in Rotterdam of bij de Federale Politie in BraziliŽ zelf. Voor deze aanvraag heeft U verschillende documenten nodig;
- een internationaal uittreksel geboorteregister
- een internationaal uittreksel bevolkingsregister
- een internationale verklaring van goed gedrag
- kopie paspoort
- 3 pasfoto's van een speciaal formaat (formaat navragen bij het Braziliaanse consulaat)
- indien er op het internationale uittreksel van het bevolkingsregister bij burgerlijke staat "gescheiden" staat, heeft U ook een internationaal uittreksel van het huwelijksregister nodig.

Via het Braziliaanse consulaat heeft U doorgaans binnen twee maanden de vaste verblijfsvergunning. Deze bestaat uit een sticker in het paspoort. Bij aankomst in BraziliŽ moet U zich melden bij de Federale Politie om in het bezit te komen van een identiteits bewijs voor buitenlanders.
Vraagt U de verblijfsvergunning in BraziliŽ aan, moeten alle boven genoemde documenten door een beŽdigd vertaler worden vertaald en daarna BraziliŽ worden gelegaliseerd bij het Braziliaanse consulaat in Rotterdam. Na aankomst in BraziliŽ meldt U zich bij de Federale politie om de aanvraag procedure te starten. Deze procedure duurt ongeveer 1-2 jaar.

Meer Informatie?